Volg ons op:

Terugblik: geslaagd mini-seminar “Big Data in Logistiek"

18-04-2017

Donderdagmiddag 13 april was het zover, om 15.00 uur ging het door In2Talent (InQuest) georganiseerde mini-seminar met als hoofdonderwerp “Big Data in Logistiek” van start.

Na een korte introductie door Ceciel Besjes van zichzelf en In2Talent is het woord aan de eerste gastspreker Jeroen de Haas (Brightcape).

Brightcape is een organisatie die zich specialiseert in big data oplossingen, waarbij Brightcape zich focust op drie verschillende sectoren; financial services, logistics & industry. Het hoofddoel van Brightcape is om door middel van slimme oplossingen concurrentievoordelen te behalen voor de klant door middel van innovatie en/of efficiëntie.

Nadat Jeroen kort in de theorie is gedoken omtrent begrippen als Big Data en Process Mining, legt hij aan de hand van een aantal real-life cases mogelijke toepassingen van Big Data uit, om zo voor de zaal een beeld te schetsen welke toegevoegde waarde Big Data nou eigenlijk in de praktijk heeft.

Hierbij een case uitgelicht; Eén van de cases betreft een case over een warehouse van een LSP, waarin met behulp van Brightcape’s analyses het aantal af te leggen kilometers van het wagenpark  per jaar met zo’n 11% is verminderd, bijvoorbeeld door de orderbatches op een slimmere manier in te delen. Daarnaast kan deze LSP met dank aan Brightcape nu met een zekerheid van 90% alvast 12% van alle komende orders forecasten en dus alvast pre-picken en packen. Ideaal dus om je workload te balancen!

Na een korte pauze is het de beurt aan de tweede spreker Niek Visarius (In2Talent / Dock of the Bay). Naast partner van In2Talent is is hij  momenteel op interim basis SCM & Production Director bij Nobia, een Europese keukenfabrikant met een omzet van +- €1.2 miljard (2016). Niek heeft met zijn verhaal de zaal laten inzien wat in praktijk mogelijke struikelblokken zijn wat betreft Big Data. Allereerst vertelt hij kort iets over de complexiteit waar Nobia, maar ook vele andere (voornamelijk) grote bedrijven mee te maken hebben; Nobia heeft 13 verschillende fabrieken binnen Europa, waaronder heel veel verschillende labels hangen die allen ook weer een veelvoud van verschillende modellen produceren.

Een belangrijk punt dat zowel Niek Visarius als Jeroen de Haas beamen, is dat data zo uniform mogelijk dient te worden gemaakt. Dit is bij Nobia op dit moment echt nog niet altijd het geval. Dat valt te wijten aan het feit dat in het verleden de verschillende labels lokaal gestuurd werden. Hierdoor komt data in de bekende silo’s terecht, met als gevolg onvoldoende uniformiteit. Dit verlaagt de kwaliteit van de data, en daarmee de kwaliteit van analyse.                                                                                                                           Een andere bekende one-liner die hier op toepassing voor is is: “Garbage in = Garbage out”.

Niek heeft nu samen met het management van Nobia een visie neergezet waar men als onderneming wilt staan in 2025, en hoe men daar naartoe wilt gaan. Waar men het over eens is, is dat data hierin een cruciale rol zal gaan spelen, ondersteund door een stuk common sense en misschien zelfs hier en daar een vleugje onderbuik gevoel.

Na de afsluiting was er een informele borrel waar nagepraat en genetwerkt kon worden. Voor ons een interessant en succesvol evenement met veel positieve reacties.

In2Talent (InQuest) kijkt er naar uit om jullie de volgende sessie weer te mogen verwelkomen!

Volg ons op: